ADHD – Mikä se on?

Olet ehkä kuullut termin ADHD viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta ehkä sinulla ei ole aavistustakaan tai tiedät vain vähän, mikä se todella on.

ADHD – Mikä se on?

ADHD on käyttäytymisen häiriö, jota ilmenee 8-10 prosentilla kouluikäisistä lapsista.

Sitä esiintyy pojilla useammin kuin tytöillä, mutta syytä ei tiedetä. ADHD on häiriö, joka aiheuttaa lapselle vaikeuksia pysyä paikallaan. Se aiheuttaa heille vaikeuksia ajatella ja toimia ilman ajatuksia. Vaikka saatat antaa heille ohjeita ja he ymmärtävät ohjeet, ADHD vaikeuttaa niiden seuraamista. ADHD sekoitetaan usein tarkkaavaisuushäiriöön, mutta ne ovat täysin erilaiset. ADHD voi aiheuttaa sen, että lapsen toiminta on todella häiritsevää luokkahuoneessa. Vaikka saatat ajatella, että monet lapset käyttäytyvät näin ja se on totta, mutta on kuitenkin olemassa eri normaalin lapsen ja ADHD-lapsen käyttäytymisen välillä. Suurin ero on, että lapsella on näitä oireita edelleen iän, jolloin tällainen käytös on yleistä, jälkeen. Toinen ero on, että ADHD-lapsi käyttäytyy tällä tavalla tilanteissa, joissa useimmat lapset pystyisivät kontrolloida itseään. Onneksi ADHD:ta voi kontrolloida ja hallita jos sitä hoitaa oikein. 

ADHD:ssa on kolme kategoriaa ja jos lapsellasi on diagnosoitu ADHD, on tärkeää ymmärtää kategorioiden erot ymmärtääksesi, mitä lapsesi kokee. Ensimmäinen on huomaamaton muoto. Tässä ADHD:n muodossa lapsi saattaa käyttäytyä hyvin, mutta lapsi ei kiinnitä huomiota siihen, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Jos opettaja valittaa, että hänen täytyy kutsua lastasi useita kertoja ennen kuin saa tämän huomion, lapsellasi on todennäköisesti tämäntyyppinen ADHD. Toinen ADHD:n muoto on hyperaktiivinen-impulsiivinen häiriö. Tämäntyyppisen ADHD:n oireet ovat vaikeudet pysyä paikoillaan, vaikeudet leikkiä hiljaa ja riidanhakuisuus muiden lasten kanssa. Jos lapsellasi on molempien tyyppien oireita, hänellä on todennäköisesti kolmannen tyypin ADHD.

Tämä muoto on yhdistelmä molempia edellä mainittuja, ja se aiheuttaa tarkkaamattomuutta ja hyperaktiivisia-impulsiivisia oireita.

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uutisia ja hienoja tarjouksia suoraan postilaatikkoosi.

Kun tilaat uutiskirjeemme, hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja tietojesi käytön. Lue tietosuojakäytäntö