Mikä on esiintymisjännitys

Yleisön kanssa vuorovaikutus on asia joka tulee olemaan asia, joka tulee eteen jossain vaiheessa melkein jokaiselle sosiaalisessa- tai ammatillisessa mielessä. Se voi oikeastaan tapahtua monta kertaa kummankin aikana monille ihmisille. Yleisön kanssa vuorovaikutusta voi olla juhlapuheen pito ystävän häissä, esityksen pitäminen työpaikalla, puheen antaminen jossain muodossa sosiaalisessa tai ammatillisessa mielessa, mutta mahdollisuudet ovat että näin kuitenkin käy jossain vaiheessa elämääsi. Tämän kaltaisen asian pelkääminen tunnetaan esiintymisjännityksenä, tai kuten monet sen tuntevat, esiintymiskammona. Se on maailman yleisin pelko, myöskin. Siinä ei ole mitään hävettävää, siitä huolimatta miten iso tai pieni yleisö on.

Mikä on esiintymisjännitys

Esiintymisjännitys tulee ongelmaksi silloin, kun se estää ihmistä nousemaan urallaan tai saavuttamaan henkilökohtaisia tavoitteitaan. Useimmissa esiintymisjännitystä koskevissa tapauksissa pelko on nopeaa ohimenevää henkilölle. Yleisesti esiintymisjännityksessä ei ole kyse fobiasta, vaan pikemminkin ohimeneviä ahdistustiloja, jotka jättävät ihmisen hermostuneeksi, muttei kykenemättömäksi toimimaan. Kun tämä raja ylittyy normaalista pelosta fobiaksi, sillä voi olla tuhoisen negatiivisia vaikutuksia ihmisen sosiaaliseen elämään ja työ uraan.

Kun esiintymisjännitys tulee niin pahaksi että se häiritsee elämää tai työtä, on aika harkita hommaavansa apua asian kanssa pärjäämiseen. Olisi todellinen harmi antaa sellaisen asian kuten esiintymiskammon estää saavuttamasta elämän tavoitteita, toiveita ja unelmia, koska se oli tiellä. Se saattaa viedä aikaa, ponnisteluja, raskasta työtä ja rohkeutta ylitsepäästä näin ylivoimaisesta pelosta, mutta palkinto minkä siitä saa pitäisi olla työn arvoinen.

Ei ole mitään hävettävää jos joku kokee esiintymisjännitystä. Se on todellakin maailman yleisin pelko. Kaikilla, mukaan lukien kuuluisilla näyttelijöillä, on pitänyt opetella elämään ongelman kanssa, mutta he myös todennäköisesti tietävät muitakin joilla tämä ongelma on. Ongelman kanssa eläminen estää sen tuhoamasta muuten niin lupaavilta näyttäviä uria ja siltä ettei elä katumuksessa ettei tehnyt asioita koska oli liian peloissaan.

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uutisia ja hienoja tarjouksia suoraan postilaatikkoosi.

Kun tilaat uutiskirjeemme, hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja tietojesi käytön. Lue tietosuojakäytäntö