Mikä on paniikkikohtaus?

Ihmiset käyttävät usein fraasia paniikkikohtaus viitatessaan ihmiseen, joka sekoilee ja jonka pitää rauhoittua. Mutta mikä paniikkikohtaus oikeasti on ja mitä sille voidaan tehdä?

Mikä on paniikkikohtaus?

Se ei ole naurun asia niille ihmisille, jotka kärsivät paniikkikohtauksista. Se voi olla lamauttava ahdistuneisuushäiriö heille, jotka kärsivät toistuvista paniikkikohtauksista. Paniikkikohtauksen oireita ovat sydämentykytys, nopea hengitys, huimaus, vapina, pahoinvointi ja hikoilu. Joku, jolla on paniikkikohtaus, voi tuntea kuolevansa tai saavansa sydänkohtauksen. Vaikka voi tuntua, että jotain kamalaa on tapahtumassa, paniikkikohtaukset eivät silti aiheuta fyysistä vahinkoa. 

Koska jotkut sydänkohtauksen oireet kuten rintakivut ilmenevät usein myös paniikkikohtauksissa, on tärkeää mennä lääkäriin jos kärsit ensimmäisestä paniikkikohtauksestasi. Kun lääkäri on diagnosoinut sen paniikkikohtaukseksi, voit sulkea sydänkohtauksen pois jos saat toisen kohtauksen; ja jos kärsit paniikkikohtauksesta, todennäköisyys sen toistumiselle on noin 75%. 

Joillain ihmisillä on paniikkikohtaus kerran elämässään ja se on siinä. Paniikkikohtaus voi johtua jostain pelottavasta tapahtumasta. Jos pelkäät korkeita paikkoja ja menet vuoristorataan, voit saada paniikkikohtauksen. Paniikkikohtauksen voi aiheuttaa myös vain yksittäinen huvipuistolaite. Voit välttää vuoristoratoja, etkä enää koskaan koe paniikkikohtausta. Mutta jos sinulla on toistuvia kohtauksia, jotka syntyvät tyhjästä, voit kärsiä paniikkihäiriöstä; yhdestä useista ahdistushäiriöistä, jotka vaativat laajaa psykiatrista hoitoa. 

Paniikkihäiriö on eri kuin paniikkikohtaus. Ihminen, jolla on paniikkihäiriö, voi kärsiä masennuksesta, agorafobiasta ja itsemurha-ajatuksista. Sen takia on tärkeää varmistaa, että kun koet ensimmäisen paniikkikohtauksen, menet lääkärin arvioitavaksi, jotta hän osaa ohjata sinut mielenterveyden ammattilaiselle, joka voi paremmin diagnosoida ja hoitaa paniikkihäiriötä. 

On olemassa lääkkeitä, jotka voivat auttaa ihmisiä, jotka kärsivät toistuvista paniikkikohtauksista.

Mutta paras hoito paniikkikohtauksiin on psykoterapia, joka hoitaa ahdistuksen syitä.

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uutisia ja hienoja tarjouksia suoraan postilaatikkoosi.

Kun tilaat uutiskirjeemme, hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja tietojesi käytön. Lue tietosuojakäytäntö