Mikä on sosiaalinen fobia

Julkisen nöyryytyksen ylitsepääsemätöntä pelkoa kutsutaan sosiaaliseksi fobiaksi. Tämä tila on erilainen kuin luonnollinen pelko, jota kaikki ovat tunteneet tulleensa nöyryytetyksi julkisella paikalla, koska se voi kirjaimellisesti estää ihmistä tekemästä asioita, joita häneltä vaaditaan töissä, sosiaalisesti tai jopa jokapäiväisessä elämässä. Niinkin yksinkertainen asia kuin syöminen jonkun toisen katsellessa voi olla mahdoton tehtävä ihmiselle, joka kärsii tästä fobiasta. Heidän äärimmäinen nöyryytyksen pelko julkisella paikalla estää heitä asettumasta tilanteeseen, jossa sellainen asia voisi tapahtua.

Mikä on sosiaalinen fobia

Se voi maksaa heille työpaikan, he voivat menettää ystävänsä, koska he ovat yhteydessä yhä vähemmän sekä se voi johtaa lopulta eristäytymiseen. Jälleen kerran, pelko julkisesta nöyryytyksestä on täysin normaalia. Pelko muuttuu fobiaksi kun se vaikuttaa negatiivisesti ihmisen kykyyn elää normaalia elämää. 

Sosiaalinen fobia alkaa yleensä nuorena, mikä ei ole yllätys, koska tiedetään, että halu sopeutua joukkoon on niin vahva nuorilla ihmisillä. He alkavat pelätä jonkin asian tekemistä, joka saattaa johtaa pilkkaukseen, pahoinpitelyyn tai muuten nöyryytykseen. Sosiaalisen fobian oireet vaihtelevat ihmisten kesken, mutta hyvä mittari on oireiden kesto. Jos oireet ovat kestäneet yli kuusi kuukautta tai enemmän, pelko luokitellaan fobiaksi lääketieteellisesti ottaen sekä se vaatii hoitoa. 

Hoidon avulla ihmisen on täysin mahdollista oppia toimimaan sosiaalisesti uudelleen. Ilman hoitoa sosiaalinen fobia voi kestää vuosia tai jopa koko eliniän. Se ei mene itsestään pois. Sen eteen täytyy nähdä vaivaa ja apua täytyy hankkia ammattilaisilta, ystäviltä, rakkailta ja jopa työkavereilta ja työnantajilta, jotta ihminen alkaa kohdata asioita, jotka kauhistuttavat häntä. Ilman hoitoa ihminen ei koe kaikkia kokemuksia, joita muut kokevat joka päivä. Voi olla myös pelottavaa kärsiä fobiasta.

Hoidon avulla pelkoja voidaan hallita sen sijaan että ne hallitsisivat meitä, jos oireet tunnistetaan ja hankitaan ammattitaitoista apua.

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uutisia ja hienoja tarjouksia suoraan postilaatikkoosi.

Kun tilaat uutiskirjeemme, hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja tietojesi käytön. Lue tietosuojakäytäntö