Mitä ahdistus on?

Ahdistus on yleinen termi, joka tarkoittaa monia erilaisia sairauksia, jotka aiheuttavat huolta, ahdistusta ja pelkoa. Vaikka on normaalia tuntea tällaisia tunteita ennen suurta tapahtumaa, peliä tai sooloesitystä, ahdistusta pidetään sairautena silloin kun se häiritsee jokapäiväistä elämää kuten kykyä toimia tai nukkua. Ahdistuneisuus muuttuu myös sairaudeksi silloin kun huolen määrä on suhteeton tapahtumaan, josta olet ahdistunut, nähden. On olemassa monia sairauksia, jotka kuuluvat ahdistusten luokkaan sekä ahdistuneille ihmisille on tarjolla monia hoitovaihtoehtoja. Ensimmäinen askel ahdistuneisuuden hoitoon on tiedostaa, millaista ahdistuneisuus on, jotta sitä voidaan hoitaa oikein.

Mitä ahdistus on?

Ensimmäinen ahdistuneisuuden muoto on ahdistuneisuushäiriö. Tämä aiheuttaa sen, että ahdistuneisuudesta kärsivät huolehtivat jatkuvasti epäoleellisista asioista. He huolehtivat asioista, jotka eivät ole vielä tapahtuneet tai asioista, jotka eivät ole osoittaneet merkkiäkään tapahtuakseen. He murehtivat jatkuvasti esimerkiksi heidän terveydestään, heidän perheensä terveydestä, työpaikastaan, rahasta, rahojen riittävyydestä ja luonnonkatastrofeista. Heidän jatkuva pelko katastrofeista voi vaikeuttaa suuresti heidän elämänlaatuun. Toinen ahdistuneisuuden muoto on paniikkihäiriö. Paniikkihäiriö aiheuttaa ihmisillä nopeaa ja erittäin intensiivistä paniikkia, joka tunnetaan myös paniikkikohtauksena. Ne kestävät yleensä vain noin 10 minuuttia ja ne voivat ilmetä pitkäkestoisen stressin tai pelottavan tapahtuman seurauksena, mutta ne voivat olla myös spontaaneja. Toinen ahdistuneisuuden muoto on eroahdistus. Tätä ilmenee lapsilla, mutta sitä voi ilmetä myös aikuisilla. Eroahdistuksessa ihminen ahdistuu kun hänet erotetaan ihmisestä tai paikasta, joka saa heidät tuntemaan turvallisuuden tunnetta. Jos tätä etenee siihen pisteeseen, että se vaikuttaa negatiivisesti ihmisen elämään, sitä pidetään eroahdistuksena. Viimeinen ahdistuneisuuden muoto on sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö. Tämän tyyppinen ahdistus aiheuttaa irrationaalista pelkoa itsensä nöyryyttämisestä ja itsensä hallitsemisesta julkisella paikalla sekä muiden tuomitsemana. Ne, jotka kärsivät tästä välttävät ulkona liikkumista ja se tekee normaalista elämisestä mahdotonta jos ahdistusta ei hoideta.

Opi voittamaan ahdistus 

Ahdistus häilyy monien ihmisten elämissä. Joka päivä on tilanteita, joissa ihmiset ahdistuvat. Ahdistusta on helppo tuntea – ja vielä vaikeampi voittaa. 

Niiden, jotka kärsivät ahdistuksesta, on opittava tehokkaita tapoja selvitä tilanteesta. Jotkin lähteet kehottavat antamaan periksi ja elämään tunteen kanssa vaikka se ei ole terveellisin vaihtoehto. Liiallinen ahdistuneisuus voi itse asiassa johtaa liialliseen stressiin. Hallitsemattomalla stressillä voi olla haitallisia vaikutuksia elimistöön. 

Ihmiset, jotka antavat periksi, tuntevat edelleen onnettomuuden ja ahdistuneisuuden tunnetta koko ajan. Sen takia on tärkeää oppia, miten ahdistusta hoidetaan – terveellisellä tavalla. 

Miten ahdistusta hoidetaan? 

Ahdistus syntyy kun ajatuksesi karkaavat käsistä. Kun ajatukset karkaavat käsistä, negatiiviset ajatukset alkavat ohittaa positiivisia ajatuksia. Tämä aiheuttaa sen, että ahdistuneisuus kasvaa johtaen lopulta stressiin. Vaikka ahdistus koskee lähinnä ajatuksiasi, se vaikuttaa myös paljon kehoosi. Sen takia on tärkeää kontrolloida negatiivisia ajatuksia. 

Tunteet tarjoavat polttoainetta ahdistukselle. Jos tunnet vahvoja tunteita, ne samat vahvat tunteet voivat kehittyä ahdistukseksi jos niitä ei kontrolloi. Sinun ei tule kuitenkaan tukahduttaa täysin tunteitasi, koska ei ole hyvä sivuuttaa kaikkia tunteita. Sen sijaan ala ajatella positiivisesti ja ympäröi itsesi positiivisuudella estääksesi ahdistuksen vallata sinut. 

Ahdistuksen voittaminen

Positiivisuuden toteuttamisessa elämässäsi on kysymys vain sinnikkyydestä. Se alkaa kun heräät aamulla ja jatkuu läpi päivän kunnes menet illalla nukkumaan. Kun heräät, ajattele elämäsi hyviä asioita. Ei väliä, kuinka pieniä asiat voivat olla, se on silti positiivista – ja hyvin tärkeää sinulle ihmisenä. 

Kerro itsellesi päivästäsi. Nämä positiiviset motivoijat kertoa sinulle pirteitä ja motivoivia sanoja  ja suunnitelmia koko päivän ajan. Älä lannistu jos et tee päivän aikana kaikkea mitä olet suunnitellut. Kun saavutat elämässäsi positiivisuuden, se on enemmän matkaa kuin matkan loppua. Yli-ajattelu samoista asioista voi johtaa ahdistuneisiin ajatuksiin. 

Kiireisenä pysyminen voi auttaa ihmisiä unohtamaan ahdistuneisuuden. Jopa yksinkertaiset tavoitteet auttavat useimpia ihmisiä selviämään päivistään. Jos tarvitset apua ahdistuksen hoidossa, on aina hyvä puhua jollekkin. Muista – ahdistuksen hoito on positiivisena pysymistä jokapäiväisessä elämässä, joten älä pelkää. Ala elämään elämääsi.

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uutisia ja hienoja tarjouksia suoraan postilaatikkoosi.

Kun tilaat uutiskirjeemme, hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja tietojesi käytön. Lue tietosuojakäytäntö